Zondagmorgen, het sneeuwt, we hoeven nergens toe, wat ga ik doen…...
Mijn man denkt er zo het zijne van.
De verwarming stookt zich suf en ik.... ik ben de diepvries aan het ontdooien (moest echt want de lades konden niet meer open en ons eten zit erin) EN OOK NOG emmers sneeuw aan het ontdooien in de kamer!!
SNEEUWVERVEN Door dummies.
Niet gehinderd door enige voorkennis heb ik gewoon binnen mijn sneeuwpret. En wat er van komt, zien we later wel weer.
Dat was dus vorige week zondag. Inmiddels zijn alle lapjes gespoeld en gefixeerd. Het was een super leuk experiment met wisselende resultaten.
Omdat het plan ineens op kwam en ik op zondagmorgen tijdens de lockdown natuurlijk niet de juiste verf in huis had, ben ik gewoon gaan verven met wat ik wel in huis had, zijdeverf van Dupont (wel in combinatie met zijden stoffen!). Met mijn kennis van zijdeverf dacht ik een heel eind te komen. En inderdaad, het kan natuurlijk met zijdeverf, maar dan is er nog wel het puntje van het fixeren. Ook daar heb ik zelf wel een oplossing voor.
Maar, zo blijkt: sneeuwverven is echt wel meer dan op zondagmorgen een paar lapjes in een bak doen met sneeuw erop en wat verfstof. Het ‘echte’ sneeuwverven vergt voorbereiding en veel, heel veel geduld. Begin met het bekijken van wat video’s op internet. Ik vind die van Nienke Smit op haar
facebook pagina zelf erg duidelijk. Bedenk welke stof je gaat gebruiken, deze lappen moeten ook voorbewerkt worden (soda voor plantaardige stoffen, voor dierlijke vezels azijn).
Je kunt de lappen als een ‘frommeltje onderin leggen, maar voor mooie resultaten ga je de stof afbinden/bundelen. Vervolgens leg je de stof in een bak met gaatjes in een lekbak zodat de gesmolten sneeuw weg kan druppelen. Onderin de lekbak kun je een (afgebonden)lapje leggen, dat levert mooie resultaten op. Sneeuw erover en verfstof. En dan moet je geduld hebben, ze zeggen 24 uur!! Hier zag ik nog wel een leermomentje voor mezelf, want 24 uur is wel heel lang! Maar goed, sneeuwverven is nu eenmaal verslavend en er ligt nog sneeuw! Bovendien ben ik toch wel benieuwd hoe het bij mij uitpakt met alle kennis die ik nu heb. In tegenstelling tot alle filmpjes die ik ben tegengekomen, gebruik ik weer de zijdeverf van Dupont (hoe kom ik in deze tijd nl. aan andere verfstof die nog bij mij in huis is voordat de sneeuw gesmolten is). Deze verf gebruik ik in combinatie met een zijde Pongé 8 en nu neem ik wel de tijd.
Na 22 uur is de sneeuw gesmolten en gaan mijn pakketjes meteen van bibber koud, hup de magnetron in. Even uitspoelen en strijken. En het resultaat, super mooi, sneeuwverven is echt
bijzonder. Ik kan het toch niet laten, al dat smeltwater... dat is toch zonde om weg te gooien. Dus vlug nog een restje zijde erin, even soppen en ook gewoon in de magnetron om te fixeren. Kijk dan, 2 en 4 zijn de resultaten.
In eerste instantie dacht ik dat ik dit resultaat ook wel zou kunnen halen met gewoon magnetronverven, maar nu weet ik beter. Toevallig ben ik deze week begonnen met een nieuwe blog voor Zijdewinkel.nl over mijn ervaringen met de magnetrontechniek en de leuke mogelijkheden daarmee. Voor de vergelijking heb ik eenzelfde proeflapje gemaakt maar dan met de magnetrontechniek. Benieuwd? Volg me op insta of facebook.
Comentários